Tek Göz Kayması

tek göz kayması

Göz kayması durumu gözlerden sadece birinde veya her ikisinde birlikte görülebilen bir durumdur. Tek göz kayması ise, kişinin hep aynı gözünde şaşılık meydana gelmesidir. Bu tek gözde kayma durumu sürekli veya ara ara kayma şeklinde olabilmektedir. 

Tek gözde şaşılık birbirinden farklı türde şaşılık rahatsızlıklarında görülebilir. Bu şaşılık türlerini şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Göz tembelliği olan gözlerde olan kayma
  • Tek gözde dışa kayma (sürekli veya ara sıra)
  • Hipermetropiye bağlı içe kayma
  • Uzağa bakarken içe kayma ve çift görme
  • Yeni başlayan içe kayma
  • Çocuklarda ve bebeklerde göz kayması
  • Nörolojik bir rahatsızlığa bağlı göz kaymaları
  • Tek gözde yukarı kayma

Tek gözde kayma ne tür problemlere yol açar? 

Göz kayması, görme alanında daralma, göz yorgunluğu, baş ağrısı, çift görmeye yol açabilir. Bunun dışında kişinin sosyal ve iş yaşamını da etkiler. Göz teması kurmak zorlaşır. Okumada zorluk, ince işleri ve üç boyutlu görme yeteneği gerektiren işleri yapmada zorluk olarak özetleyebiliriz. 

Tek gözde kayma olması durumunda tedavi planlaması nasıl yapılır? 

tek gözde kayma

Öncelikle kişinin göz muayenesi ile görme oranlarını tespit ediyoruz. Bir gözde görme azlığı söz konusu ise bu görme azlığını tedavi etmeye yönelik işlemler veya gözlük tedavisi yapılabilir. Görme oranını arttıracak bir tedavi olmadığında veya görme azlığı gibi bir sorun olmadığında ise, kaymanın derecesini tespit ediyoruz. Bunu şaşılık testleri adını verdiğimiz prizma camları ile gerçekleştiriyoruz mümkünse. Diğer önemli husus ise, göz yuvarlaklarının hareket kabiliyetlerinin ölçülmesi. Eğer bir hareket kısıtlılığı veya tam tersine hareket fazlalığı mevcut ise bu durumda, buna yönelik bir tedavi planlaması gerekebilir. 

Göz kayması hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Tek gözde kayma neden olur? 

En sık nedenlerden birisi bu gözde görme azlığı veya göz tembelliği bulunmasıdır. Diğer bir sorun ise, göz kaslarına ait kuvvet dengesizliğinin bulunmasıdır. Son yıllarda artan ekran maruziyeti de önemli bir şaşılık nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca nedeni bilinmeyen bir şekilde günler-haftalar içerisinde ilerleyen içe kayma oluşabiliyor. Daha az görülen bir içe kayma türü ise, uzağa bakarken çift görme ve içe kaymadır. Bu kayma türünde yakına bakışta kayma ve çift görme daha az olur. 

Çocuklarda tek gözde kayma neden olur? 

En çok gördüğümüz kayma türleri içe ve dışa kaymalardır. İçe kaymanın en sık nedeni ise hipermetropidir. Ancak hipermetropi olmadan da içe kayma oluşabilir. Travma, yoğun ekran kullanımı bu durumlarda etken olabilir. Ayrıca nedeni bilinmeyen genetik yatkınlık şeklinde de olabilir. Diğer bir sık görülen kayma türü, gözde dalgınken veya yorgunken özellikle uzağa bakış sırasında ortaya çıkan dışa kaymalardır. Daha nadir görülen kaymalar ise yukarı kayma, brown sendromu, duane sendromu gibi özel şaşılık tipleridir. Özet olarak şunu söyleyebiliriz, tek gözde kayma sadece bir hastalık türü değil bir çok farklı şaşılık türünden biridir. Bu türler arasında ayrım yapmak tedavi başarısı için elzemdir. 

Şaşılık muayenesinde hangi testler yapılır? 

Öncelikle kişinin görme oranları tespit edilir. En yüksek görme oranın sağlayan göz bozuklukları tespit edilir. Görme testlerinin yanında, iki gözle odaklanma yeteneğini ölçen ‘wotrth dört nokta testi’ ni kullanıyoruz. Bu testin yanında kayma tespiti ve kayma açısının ölçümü için, ‘örtme testi’ ve ‘prizma örtme testi’ ni kullanıyoruz. Ayrıca gözlerin uzak ve yakında odaklanması durumunda kayma açılarının ölçümü ve gözlerin 9 yönde bakış yeteneğinin ölçülmesi önemli. Ayrıca ‘maddox rod’ ve ‘bagolini camları’ isimli özel camlarla torsiyon adını verdiğimiz gözün dönme şeklindeki kaymasını da tespit etmek mümkündür. Bu testlerin yanında üç boyutlu görme yeteneğinin ‘stereoacuity testleri’ ile ölçülmesi önem teşkil eder. 

şaşılık testleri

Tek gözde kayma düzelir mi? 

Tek gözde kayma hastaların çoğunda başarı ile tedavi edilebilir. Çocuklarda ve bebeklerde tek gözde kayma durumunda, öncelikle kapama ve gözlük tedavileri tercih edebilir doktorunuz. Ayrıca toksin uygulaması da seçenekler arasındadır. Bu tedavilerin başarısı büyük oranda gözlük ve kapamanın yapılabilmesi ile doğru orantılıdır. Maalesef yeterli önem verilmeyen kapama etkinliği, tedavinin başarısını düşüren en önemli sebeptir. Hastaların bir bölümünde az önce bahsettiğimiz gibi cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelmektedir. Tek gözde kayması olan hastalarda uygulanan cerrahi ile kaslar arasında kuvvet dengesi tekrar sağlanarak, şaşılığın giderilmesi hedeflenir. 

Tedavi başarılı olur mu ve tedavinin başarısını etkileyen faktörler nelerdir? 

Tek göz kaymasında hastaların önemli bir bölümünde iyi sonuçlar elde edilmesi mümkün olmaktadır. Bazı, faktörler ise olumlu veya olumsuz etkileri olsa da kesin belirleyici değildir ancak yine de bu faktörleri paylaşabiliriz. 

Şaşılık tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörler şöyle:

  • Şaşılık tipi
  • Görme oranları
  • Füzyon yeteneğinin olması
  • Erken teşhis ve tedavi
  • Kayma açılarının tespiti
  • Kayma açısının yüksek olmaması

Tek göz kayması, ihmal edilmeden ve kendine özgü testlerle muayene edilerek tedavi planlaması yapılabilen önemli bir sorundur. Bu makalede yer alan bilgiler bir göz muayenesinin yerini tutmaz. Geçmiş olsun dileklerimle. 

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram

Kaynaklar Şaşılık

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*