Hafif Göz Kayması

hafif göz kayması

Hafif göz kayması nedir ve nasıl anlaşılır? Hafif göz kayması, gözlerden birinde bariz bir kayma olmaması ancak hafif içe-dışa veya yukarı şekilde olan göz kayması durumuna verilen isim. Peki hafif göz kayması ciddi bir sorun mu ? Tedavi gerekir mi? Nasıl tedavi edilir? Bu makalede bu sorulara yanıt vereceğiz. 

Gerçek bir hafif göz kayması mı yalancı şaşılık mı? 

Hafif göz kayması en sık olarak iki şekilde ortaya çıkıyor, birincisi bir gözdeki dar açılı yani belirgin olmayan bir kaymadır. İkincisi ise; gerçekte bir şaşılık olmasa da bir kişinin yüzündeki anatomik bir farklılık nedeniyle kayma varmış gibi görünmesidir, buna yalancı şaşılık denir. Birinci durumda gerçek bir şaşılık durumu vardır, kayma açısı dar-düşük olduğu için hafif göz kayması olarak nitelendirilebilen bir durumdur. 

hafif şaşılık

Hafif göz kaymasına örnekler

1- Ara sıra dışa kayma

Bu durum farklı şekillerde ortaya çıkıyor; günlük çalışma yaşamımızda sık karşılaştığımız durumlardan örnek verecek olursak;  kişi yorulduğunda, uykusu geldiğinde oluşan ara – sıra hafif dışa göz kayması. Bu durum bazen sadece uzağa veya yukarı bakış sırasında da olabiliyor. Veya bir gözde görme azlığı ve o gözdeki hafif düzeyde içe veya dışa göz kayması da olabilir. Nadiren de yukarı kayma şeklinde olabiliyor. 

2- Odaklanma ile içe kayma 

Diğer bir durum ise, sadece yakında birşeye odaklanıldığında ortaya çıkan, hafif göz kaymasıdır. Bu durum daha çok çocukluk döneminde ortaya çıkan ve hipermetropi ile ilişkili durumlardır. 

3- Daha önce şaşılık ameliyatı olan ve hafif kayması devam eden grup

Yine klinik pratiğimizde sık karşılaştığımız bir durum ise; daha önce şaşılık nedeniyle ameliyat olmuş ancak kayması hafif olarak devam eden hastalardır. Bu durumlarda ameliyat öncesine göre büyük oranda düzeltme elde edilmiş olsa da hafif göz kayması devam etmektedir. 

4- Diğer

Bazı bakış pozisyonlarında gözde yukarı kayma, dalgınlıkla yukarı kayma, çapraz göz kayması, doğumsal hafif kayma olarak farklı şekillerde de bu şaşılık ortaya çıkabilmektedir. 

Hafif göz kayması hangi durumlarda ihmal edilmemeli?

  • Sosyal yaşamı etkileyen kaymalar
  • Yeni başlayan göz kayması
  • Çocuklarda ve bebeklerde hafif göz kayması
  • Çift görme
  • Eşlik eden başka hastalık
  • Görme azlığı

Hafif şaşılığın tedavisi var mı? 

Eğer gerçekten bir göz kayması varsa, yani yalancı şaşılık durumu söz konusu değilse o zaman bir tedavi düşünülebilir. Bunu tespit etmek için şaşılık muayenesi ve iki gözle odaklanma testleri yapıyoruz. Bu testler; üç boyutlu görme testi ve kırmızı-yeşil camlarla yapılan füzyon testidir.

füzyon testi

Bu testlere ilave olarak eğer şaşılık tespit edilirse prizma camları ile göz kayması açısını ölçüyoruz. Bu ölçümleri farklı bakış pozisyonlarında yapmak da gerekebilir. Ve tespit edilen bu kayma açıları cerrahi ile düzeltebileceğimiz miktarda ise o zaman cerrahi seçenek konusunda hastamıza bilgi veriyoruz. Ameliyatın başarılı olma ve olası riskleri konusunda bilgi vererek, uygun olan ve ameliyatı kabul eden hastalarda tedavi uyguluyoruz.   

prizma örtme testi

Son olarak şu unutulmamalı; şaşılık önemli bir hastalıktır. Kişinin hem görme fonksiyonunu etkileyebilir hem de estetik olarak önemli bir sorun olarak kişinin sosyal yaşamını etkileyebilir. Bu nedenle de hafif bir göz kayması ihmal edilmemeli ve önemli bir sağlık sorununa işaret edebileceği unutulmamalıdır. 

Göz kayması  hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Yalancı şaşılık durumunda ne yapalım? 

Öte yandan gerçek bir şaşılık değil, yalancı şaşılık durumu mevcut ise, bebeklerde ve çocuklarda bu teşhis bazen değişme gösterebilir zaman içerisinde. Bazen bebeklerde ilk göz muayenesinde gerçek şaşılık ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle periyodik olarak tekrarlayan muayenelere ihtiyaç olabileceğini unutmayalım. 

Bu makalede yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup, bir göz muayenesinin yerini tutmaz. Detaylı ve hastalığınıza ilişkin en doğru bilgiyi muayene sonrası alabileceğinizi unutmayın. 

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram

 

Kaynaklar Şaşılık

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*