Bebeklerde Tırnakla Göz Çizilmesi Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Bebeklerde Tırnakla Göz Çizilmesi

Bedenini ve çevresini tanıma aşamasında olan bebeklerin kendilerine yanlışlıkla zarar vermesi sık görülen bir durumdur. Örneğin bebeğiniz sonuçlarının ne olacağını bilmeden elini hızlıca masaya vurabilir veya gözleriyle çok fazla oynayabilir. Bebeğin gözüyle oynaması sırasında, özellikle çocuğun tırnakları da uzunsa bebeklerde tırnakla göz çizilmesi gibi durumlar meydana gelebilir.

Pek çok anne babayı endişelendiren bu durum tedavi gerektirmeyecek kadar küçük boyutlarda olabilir. Yine de göz çizilmesi ve buna bağlı olarak kornea çizilmesi durumlarında hekim muayenesinden geçilmesi ve hasarın ne boyutta olduğunun öğrenilmesi tavsiye edilir. Bebeğin hayatında görmeye bağlı kalıcı bir sorun oluşmaması için göz çizilmelerine karşı önlem almak veya çizilme gerçekleştiğinde hızlı hareket etmek oldukça önemlidir.

Tırnakla Göz Çizilmesi

Bebeklerde Tırnakla Göz Çizilmesi Durumunda Yapılacaklar

Böyle bir olay gerçekleştiğinde ebeveynlerin öncelikle sakin olması ve dikkatlice bebeklerini izlemeleri gerekir. Bebeğinizin gözlerinde fark edilir bir değişim olup olmadığını ve bebeğinizin acıyla ağlayıp ağlamadığını inceleyin.

Gözdeki hafif kızarıklık veya yaşarma bir süre sonra kendiliğinden geçerse ve bebeğiniz günlük yaşamına eskisi gibi devam ederse fazla endişeye gerek yok demektir. Bu süreçte bebeğin gözleriyle daha fazla oynamasını engellemek için parmaksız eldivenlerden yardım alabilirsiniz. Yine de emin olmak adına doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebekte göz çizilmesi büyük boyutlarda olmasa bile mikrobik hastalıklara kapı açabilir. Bu nedenle ilerleyen günlerde de gözde iltihap, çapak, kızarma, şişme veya aşırı yaşarma gibi belirtileri dikkatle takip etmenizi öneriyoruz.

Bebeklerde Kornea Çizilmesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde tırnakla göz çizilmesi halinde çocuğunuzda çeşitli belirtilerin ortaya çıktığını görebilirsiniz. Bu belirtileri özenle izleyerek gözde çizilme şüphesinin olup olmadığını veya göz çizilmesinin hangi boyutta olduğunu anlayabilirsiniz.

  1. Bebeğin gözleri yaşarır: Hepimizin tecrübe ettiği gibi gözde yaşanan en ufak bir rahatsızlıkta gözler yaşararak tepki gösterir. Bebeğinizin gözleri de onlarla oynadıktan hemen sonra çok fazla yaşarırsa veya gün içinde bilmediğiniz bir sebeple gözlerinin yaşardığını fark ederseniz bebeklerde tırnakla göz çizilmesi durumuyla karşı karşıya olabilirsiniz.
  2. Gözler kızarır: Göz yaşarmasından sonra göz rahatsızlıklarında yaşanan en bilindik ikinci belirti gözlerde kızarmadır. Bebeklerde kornea çizilmesi belirtileri arasında da yer alan kızarma hafif veya endişe verici ölçüde olabilir. Göz kızarmasıyla beraber yaşarma ve diğer belirtileri de gözlüyorsanız bir uzmana danışmanız gerekebilir.
  3. Işık hassasiyeti: Bu belirtiyi henüz konuşmayı bilmeyen bebeğinizde fark etmek zor olabilir. Eskiden bakmakta herhangi bir sorun yaşamadığı ışıklı oyuncaklara karşı aşırı hassasiyet geliştirdiyse veya ışıkları açık bir ortamda huzursuz oluyorsa ışık hassasiyetinden ve göz çizilmesi olasılığından bahsedebiliriz.
  4. Bebek gözlerine aşırı ilgi gösteriyor olabilir: Gözlerde çizilme acı ve batma hissi yaratacağından bebeğiniz rahatsızlığını gözleri ile aşırı ilgilenerek gösterebilir. Bebeğiniz her zamankinden farklı olarak gözlerini açık tutamıyor da olabilir. Bu gibi değişimleri gözlemleyerek bebeğin gözlerinde rahatsızlık hissedip hissetmediğini anlayabilirsiniz.
  5. Bebeğin gözünde çiziği görebilirsiniz: Kimi zaman çizikler gözle görülebilecek derecede büyük olurlar. Böyle bir durumda göz çizilmesi kesin olduğundan gerekli önlemleri hızlıca almanızı ve bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Bebeklerde tırnakla göz çizilmesi hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Bebekte Tırnakla Göz Çizilmesinin Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir?

Bebeklerde tırnakla göz çizilmesi gibi durumların önüne geçmek için alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor:

  1. Bebeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kısaltın
  2. Bebeğin tırnaklarını kestikten sonra sivri, keskin bir kenarı kalıp kalmadığına dikkat edin.
  3. Parmaksız eldiven giydirin.
  4. Bebeğin gözüyle oynadığını fark edince yanında durarak gözlemleyin.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram

Kaynaklar Blog

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*