Lazer Göz Ameliyatı Türleri

Lazer Göz Ameliyatı

Göz kusurlarının tedavisinde pek çok hastanın başvurduğu lazer göz ameliyatı, gözlük ya da lens kullanma zorunluluğunu büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır.

Büyük ve kapsamlı cerrahi girişimlerden bağımsız şekilde gerçekleştirilen lazer göz ameliyatı, kişilerin yaşamlarını kolaylaştıran kalıcı iyileşme sağlar. Bu yazımızda lazer göz ameliyatı türleri hakkında bilgilendirmede bulunacağız.

Göz Çizdirme Ameliyatı Hangi Numaradaki Kırma Kusurlarına Uygulanır?

Göz çizdirme ameliyatı için hangi derecede görme kusuruna sahip olduğunuz önemlidir.

PRK yöntemi özelinde miyopta 10, astigmatta 4 ve hipermetropta 5 derecenin aşağısındaki kusurlar, sınır olarak saptanmıştır.

LASIK ameliyatlarında; miyopta 10, astigmatta 6 ve hipermetropta 6 derece ve altı şeklinde belirlenmiştir.

Göz Çizdirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz çizdirme ameliyatı genellikle 15 dakika kadar sürer. Ameliyat esnasında ve sonrasında kişiler ciddi bir ağrı hissetmezler. Sadece ameliyat esnasında göz bölgesinde ufak bir baskı hissi ile karşılaşırlar. Kontakt lens kullanan hastaların ameliyattan önce 1 hafta boyunca kadar lens takmayı bırakmaları gerekir. İşlemden önce hastaya rutin bir anestezi işlemi gerçekleşir.

Göz çizdirme ameliyatlarındaki temel anestezi yöntemi, damla anestezisidir. Gözün işlem esnasında açık kalması için ekartörlerden destek alınır. İşlemden sonra hastaların hastanede kalmaları gerekmez. Sadece birkaç saat gözetim amacıyla hastanede bekletilirler. İlk 4-5 saat hastalarda belli oranda bir bulanık görme ya da gözde sulanma durumu ortaya çıkar. Lazer göz ameliyatında başarı oranı oldukça yüksektir.

Lazer Göz Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Tüm hastalar için standart ve tek tip bir lazer tedavi yönteminden kesinlikle söz etmek mümkün değildir. Bu noktada hastanın kendi hikayesi ve dinamikleri göz önünde bulundurulmalı ve en ideal lazer göz ameliyatı türüne karar kılınmalıdır.

Herkes için farklı bir yöntemin uygulanmasının temel sebebi, kornea tabakasındaki farklılıklardır. Hastanın genel sağlık durumuna ve kornea yapısına göre; No Touch, ILASIK (femtoLASIK), LASIK, LASEK, PRK, RelexSMILE gibi lazer göz ameliyatı türleri değerlendirilebilir.

PRK Lazer Göz Ameliyatı

PRK lazer göz ameliyatları, genel olarak LASIK ile kıyaslandığında biraz daha ağrılı bir yöntemdir. İyileşme süreci bu anlamda daha uzun sürebilmektedir. Söz konusu uygulama esnasında flep yani kapakçık oluşturulmamaktadır.

Korneanın üst kısmındaki epitel tabakası kazınır ve direkt göz yüzeyine uygulanır. PRK yöntemi, korneası LASIK/ILASİK yöntemleri açısından ideal kalınlıkta olmayan bireyler için daha uygundur.

LASIK Lazer Göz Ameliyatı

LASIK genel itibarıyla korneası kalın olan bireyler için ideal olarak görülür. Aynı şekilde göz numarası görece daha yüksek olan hastalar için de bir tercih nedenidir. Hipermetrop ve astigmatı daha yüksek olanlar bu nedenle LASIK lazer göz ameliyatına yönelebilmektedir.

PRK uygulamasında sıklıkla görülen batma ve sulanma şikayetlerine LASIK yönteminde rastlanmaz. Göz doktorunuz işlem sırasında yanıp sönmekte olan ışığı takip etmenizi söyleyecektir. Lazer ışınları, kornea tabakanızın yeniden biçimlendirilmesini sağlayacaktır.

Çok kısa süren bu ameliyat, tümüyle ağrısız şekilde neticelenir. LASIK lazer göz ameliyatlarında başarı oranı %90’ın üzerindedir.

RELEX SMILE Lazer Göz Ameliyatı

Relex Smile adı verilen teknikte; kornea alanında kesi yapılır ve görece ince bir disk yaratılır. Söz konusu disk ya da bir başka ifadeyle lentikül, korneadan dışarı alınır.

Özellikle darbe alma olasılığı yüksek olan meslek grupları ya da sporcular için makul bir yöntemdir. Ameliyat için özel bir femto lazerden yararlanılır. Göz kusuru, bu süreçte kornedan flep kaldırılmaksızın onarılır. Relex Smile lazer işlemindeki kesi, LASIK’e kıyasla daha küçüktür.

Hangi Lazer Yönteminin Kullanılacağına Nasıl Karar Verilmektedir?

Lazer tedavisi konusunda net bir karar vermek adına öncelikle doktorunuzun kapsamlı bir şekilde göz muayenesi yapması gerekir. Bu aşamada uygulanacak olan lazer göz ameliyatı türünü belirlemede korneanın kalınlık düzeyi ya da biçimi oldukça önemli bir kriter olarak ele alınır.

18 yaşının üzerinde olan, son 1 senede göz numarası aynı düzeyde kalan ve uygun derecelerde göz bozukluğu problemi yaşayan kişiler, söz konusu ameliyata dahil olabilir. Fakat elbette nihai karar, üstte de aktardığımız üzere kornea muayenesi neticesinde şekillenecektir.

Lazer Ameliyatı

Göz Çizdirme Ameliyatı Kimlere Uygulanmaz?

Aşağıda bahsettiğimiz durumlara sahip olan kişiler için göz çizdirme ameliyatı pek uygun kabul edilmez:

  • Kişi 18 yaşının altında ise
  • Kornea bölümünde ciddi bir yapısal hasar söz konusu ise
  • Korneanın kalınlık düzeyi ameliyat adına yetersiz ise
  • Göz tansiyonu problemi varsa
  • Çok yoğun şekilde kuru göz hastalığı söz konusu ise
  • Hasta gebelik döneminde ise
  • Kişi, kontrolsüz şeker hastalığına ya da romatizmal hastalıklara sahipse

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*