Bir yaşındaki bebeklerde göz kayması, maalesef sık karşılaştığımız problemlerden birisi. Bebeğiniz belirli bir nesneye odaklanmakta zorlanıyor gibi mi görünüyor? Veya bebeğiniz zaman zaman tek gözü ile odaklanıp diğerinde kayma mı oluyor? Bebeklerde göz gelişimi doğum sonrasında hızlı bir şekilde olur, 7 yaşına kadar devam eden bu sürecin duraksaması göz tembelliği dediğimiz duruma neden olur. O nedenle bu dönemdeki bebeklerde göz kayması ihmal edilmeden ele alınması gereken önemli sorun olabilir. 

bebeklerde göz kayması

Gözlerin hizalanmaması durumu olan şaşılık, çocuklarda en yaygın göz problemlerinden biridir ve 6 yaşın altındaki çocukların neredeyse yüzde 4’ünü etkiler. Bebeklerde gözlerin hizalanması ve her iki gözün aynı yere odaklanma yeteneği ilk 4 ayda gelişir. Bu şu anlama geliyor, ilk 4 ay bebeklerde zaman zaman şaşılık göz kayması normaldir. Bu ara ara olan kaymalar genellikle dışa doğrudur, içe kayma bebeklerde daha az görülür.Çünkü iki gözle odaklanma yetenekleri henüz gelişmemiştir. Ancak 4 ay itibariyle artık bu ara ara olan göz kaymaları son bulur. Bir yaş bebeklerde göz kayması ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Burada en önemli husus, bu gerçek bir kayma mı yoksa yalancı kayma mı? 

Yalancı kayma ne demek? Bir yaş bebeklerde yalancı kayma olur mu? 

Çocuklar ve özellikle bir yaşından küçükken, gözleri gerçekte öyle olmasa da şaşı göz şeklinde görünebilir. Buna yalancı şaşılık, latince ise “pseudostrabismus” denir. Bu durum genellikle çocuğun geniş, düz bir burnu veya iç göz kapağında bir deri kıvrımı olduğunda meydana gelir.

yalancı şaşılık

Yalancı kayma gerçek kaymalardan farklıdır. Bazı önemli noktalar gerçek kayma konusunda uyarıcı olmalıdır, gerçek bir kayma zaman içinde artar. Yalancı kayma daha çok yan bakışlarda olur, gerçek kayma ise daha çok düz bakarken bir gözün içeri veya dışarı doğru kayması şeklindedir. Hep aynı gözde kayma oluyorsa, gerçek bir şaşılık olma ihtimali daha yüksektir. Her şekilde; şaşılık şüphesinde dahi detaylı bir göz muayenesi gerektiği unutulmamalıdır. 

bebeklerde şaşılık

Şaşılık göz tembelliğine yol açan önemli bir sorun

Şaşılık, görme yeteneğini etkiler çünkü her iki gözün de düzgün görebilmek için aynı noktaya birlikte odaklanması gerekir. Eğer bir kişinin gözleri çocukluk döneminde düzgün hizalanmışsa, görme yeteneği iyi bir şekilde gelişir. Ancak gözler hizalanmamışsa, ambliyopi adı verilen bir durum gelişebilir. Bu, hizasız olan gözün daha zayıf görme yeteneğine sahip olduğu durumdur.

Bir yaşındaki bebeklerde göz kayması için risk faktörleri nelerdir? 

Serebral palsi, hidrosefali, yüksek hipermetropi, yüksek miyopi gibi göz bozuklukları, prematür doğum, ailede şaşılık olan kimselerin bulunması bir yaşındaki bebeklerde göz kayması gelişmesi için risk faktörüdür. Yine de bir çok hastada bu risk faktörlerinden hiç birisi olmadan da kaymalar veya göz bozuklukları meydana gelebiliyor. Bu nedenle tüm bebeklerin doğum sonrası 7 yaşına kadar düzenli bir şekilde göz kontrolünden geçmesi önem taşır. 

Şaşılık nasıl teşhis edilir?

Şaşılık, bir göz muayenesi sırasında teşhis edilir. Gözlerin ve görme yeteneğinin değerlendirilmesi, her sağlıklı çocuk ziyaretinde çocuk doktorunun ofisinde yapılmalıdır. Ancak çocuğunuz herhangi bir yaşta şaşılık veya diğer göz rahatsızlıklarının belirtilerini gösteriyorsa, bir göz doktoru tarafından tam bir göz muayenesi yapılmalıdır. Bu muayenede yapılan testler şu şekilde özetlenebilir. 

  • Göz numaralarının ölçümü
  • Gözlerin tek tek odaklanma ve obje takip yeteneği
  • Gözlerin 9 bakış yönünde hareket yeteneği
  • Kırmızı ışık yansıması testi
  • Örtme testi
  • Prizma örtme test
  • Damlalı göz muayenesi sonrası numara ölçümü ve göz arkasının retina tabakasının değerlendirilmesi.

1 yaşında bebeklerde şaşılık tedavisinde hangi seçenekler var?

Her hastada tedavi seçeneği değişebilir. Örneğin öncelikle içe kayması olan bir çocukta hipermetropik göz bozukluğu tespit edilirse buna yönelik gözlük tedavisi gerekir. Bunun yanında hep aynı göz kayıyorsa, sağlam göze belli saatlerde kapama yapılabilir. Bunun yanında ani başlayan bir sinir felci gibi durumlarda göze toksin enjeksiyonu yapılabilir. Unutmayalım ki gerçek bir şaşılık söz konusu ise bu durum zamanla kendiliğinden geçmez. Ancak bazı tür ara-sıra olan dışa kaymalar örneğin kendiliğinden geçebilir. Ancak bu işi zamana bırakma olayı mutlaka uzman bir göz hekimi ile yapılabilir. Ve erken tedavi kalıcı bir görme bozukluğunu önleyebilir.

Göz kayması hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Şaşılık Nasıl Görme Yeteneğini Etkiler?

Normal görmede, her iki göz aynı noktayı hedefler. Beynimiz, gözlerimizden gelen iki görüntüyü tek, üç boyutlu (3B) bir görüntüye dönüştürür. Bu sayede bir şeyin bize ne kadar yakın ya da uzak olduğunu (derinlik algısı olarak adlandırılır) anlayabiliriz.

Bir göz hizalanmamış olduğunda, her göz beyne farklı bir sinyal gönderir. Genç bir çocukta, beyin hizasız gözün görüntüsünü görmezden gelmeyi öğrenir. Bunun yerine, düz veya daha iyi gören gözün görüntüsünü algılar. Sonuç olarak, derinlik algısı etkilenebilir.

Son söz; bebeğinizin tüm duyu organlarının gelişimini yakında takip ediyoruz. Göz ve görme gelişimi de bu gelişimin en önemli parçalarından birisi. Unutmayalım ki; görme hafızanın %80 ‘ni oluşturur. Yani çocuklar görerek daha kolay ve iyi öğrenir. Bu nedenle her bebeğin düzenli bir şekilde detaylı göz muayenesinden geçmesi önemlidir. Bu makalede yazan bilgile bir göz muayenesinin yerini tutmaz. 

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram